כאשר אנו מרגישים שיש לנו יובש בעין זה יכול לנבוע מכמה גורמים: למשל ייצור לא תקין של דמעות בכמות לא מספקת, או כתוצאה מפעילות לא תקינה של העפעפיים, במקרים רבים היובש עלול לגרום למצבים של כאבי עיניים, עייפות, צריבה, אי־נוחות, רגישות רבה לאור וכמובן לראייה מטושטשת. הטיפול ביובש כזה הוא לשמור על הלחות הנדרשת באמצעות הרטבת העין בצורה תכופה כך ניתן למנוע גם איבוד של דמעות.
כאשר עין יבשה כלומר אין בה מספיק לחות זה יכול כמובן ליצור תחושה מציקה ולא נעימה בעיניים שתפריע לתפקוד השגרתי שלנו במהלך היום בקריאה נהיגה או סתם בהרגשה הכללית. לכן יש לאבחן ממה זה נובע ומה יהיה הטיפול היעיל ביותר לפיתרון הבעיה.
על פי המון מחקרים שבוצעו בתחום של עין יבשה, נמצא כי חלה התפתחות בהבנה של המחלה ובאופן הטיפול בה. כאשר בשנים קודמות נטו רופאי העיניים לטפל בבעיה זו על ידי החלפה של הנוזלים שנמוגו בדמעות, הרי שבמציאות העכשווית רופאי העיניים מטפלים בבסיס לתהליך הדלקת בעיניים, שאובחן כתסמונת שנקראת יובש בעיניים. כל הידע שנאסף במהלך השנים, הוביל לטיפול ביובש בעין במגמה של שיפור ההרכב לתחליפים של הדמעות, תוך כדי שיפור של חומרי הסיכה והצמיגות, או לחלופין שימוש בתמיסות בלי נוכחות של חומרים משמרים, כדי לא להסב נזק לקרנית העין. למרות הנאמר להלן, ולמרות ההוכחות ליעילותם, החומרים הללו אינם מסוגלים לטפל בנזק שהוסב לטווח הארוך, אינם משמשים כתחליפים לזרימה שוטפת של הדמעות, ובוודאי שאינם מספיק יעילים לטיפול מיטבי במקור הבעיה. מכיוון שכעת מובנים הגורמים שמסבים ליובש בעין, כמו למשל – רצפטורים או ציטוקינים, אשר אמונים על בלוטת הדמעות, דבר אשר מביא במישרין בהמעטה של יצור דמעות וכפועל יוצא להיתכנות של יובש בעיניים, שוכללו שיטות הטיפול בבעיה זו ונמצאו טיפולים מיטביים אשר מדכאים תהליך דלקתי כזה או אחר.
כאשר מדברים אודות תסמונת עין יבשה כרונית, על פי שמה בוודאי הנכם מבינים כי מדובר על מצב כרוני שלא תמיד אפשר למצוא לו מזור. המצב הכרוני של העין היבשה עשוי להיגרם בשל כל מיני סיבות, כמו לדוגמה – גורמים סביבתיים, גיל מתקדם, כל מיני מצבים רפואיים בעייתיים, שחיקה של עדשות מגע, מחלה כזאת או אחרת בעיניים, או כל מיני תרופות, וכיוצא בזה. הסוג השכיח של עיניים יבשות כרוניות מוסב באמצעות המעטה של ייצור דמעות כתוצאה מדלקת.
אחת הדרכים, השכיחה ביותר, לטיפול בעיניים יבשות, הינה על ידי תחליפים של דמעות – חרף העובדה כי בסך הכל מדובר אודות טיפול שנועד להקל ולהרגיע, הטיפול הזה נודע כאפקטיבי במצבים שבהם קיים יובש קל בעיניים, ונודעת לו חשיבות רבה בהקלה על הרגשה של גרגרים או של יובש בעיניים. ניתן למצוא את תחליפי הדמעות במשחות, בנוזלים או בג'לים. כמו כן, קיימות משחות ממעין חלב, שמטרתם להקל על הלוקים ביובש בעיניהם במהלך שעות השינה וכסיוע לפתיחת עיניהם עם יקיצתם. אך עלייה וקוץ בה – חומרי הטיפול להיווצרות דמעות מלאכותיות בעלי מגרעת בולטת, בדמות של חומר מייצב או חומר משמר – אשר מצד אחד, מונעים דלקות ונוכחות של בקטריות ומייצבים את התמיסה, אבל מאידך – ברגע שמשתמשים בהם תקופה ממושכת, היובש בעיניים עשוי להחריף וליצור מחלות כאלו ואחרות.
עין יבשה או בשמה המקצועי תסמונת העין היבשה הנובעת מייצור לא תקין הדמעות, מבחינת הכמות והתכולה שלהן. יובש בעיניים יכול לנבוע גם מפעילות לא תקינה של העפעפיים והוא עלול לגרום לתסמינים שונים. בין היתר לעייפות בעיניים, כאבי עיניים, אי-נוחות וצריבה, לרגישות לאור ואף לטשטוש הראייה. הטיפול ביובש בעיניים מתחלק לרוב לשני סוגים, שמירת הלחות הנדרשת ומניעת איבוד מהיר של דמעות. כל הפרטים על עין יבשה אתם מוזמנים לקרוא במאמר שלפניכם.
הסימפטומים המאפיינים עיניים יבשות יופיעו בדרך-כלל בשתי העיניים, ביניהם, גירוי בעיניים, הרגשת צריבה או חול בעיניים. התחושות הללו לאו דווקא מלוות באודם ובמידה וכן, מדובר בבעיה שונה.
סימפטום נוסף של עין יבשה הוא טשטוש קל בראייה, למרות שיובש בעיניים לא פוגע בראייה. יובש בעיניים אף לא גורם לנזק בראייה. תסמין שכיח נוסף של עיניים יבשות הוא דמעת יתר הנגרמת מהיובש. היובש גורם לגירוי בעין שמייצרת דמעות כרפלקס הגנה על העין.
כאשר נעשה שימוש בעדשות מגע עלולים לחוש אי-נוחות כשיש יובש בעין. כמו-כן, תיתכן רגישות לאורות חזקים, פוטופוביה, אך זה די נדיר.
ראשית, על-ידי הסימפטומים שהוזכרו. אולם לעיתים עין יבשה יכולה להיות סימפטום של בעיה חמורה יותר. לכן מתבצעת בדיקה הנקראת בדיקת שירמר. במהלך הבדיקה נבדקת כמות הדמעות שמייצרת העין בעזרת נייר פילטר מיוחד שמניחים מתחת לעפעף התחתון. הנייר מונח למשך 3 דקות, בודקים את רטיבות הנייר ומעריכים את כמות הדמעות שהעין מייצרת.
יובש בעיניים הוא מצב כרוני. הטיפול לעיתים משתנה בהתאם לצורך, לפי מצב היובש ותגובת העיניים לטיפול. עין יבשה ניתן לטפל בדמעות מלאכותיות המגיעות בצורת טיפות או ג'ל והן לרוב מקלות על הסימפטומים.
ניתן להשתמש גם במשחת עיניים המסככת ומרגיעה את העיניים לפני השינה. מומלץ לא להשתמש במשחה במהלך היום. היא עלולה לגרום לטשטוש הראייה ואף לפגוע ביעילות הטיפול של טיפות העיניים.
כאשר טיפות או משחת עיניים לא עוזרות, מוצע טיפול של שתל סיליקון, Punctal או פקקים. אלו מיועדים לחסימת הדמעות במטרה למנוע את תהליך הניקוז. מדובר בהליך מהיר שאינו כואב. הפקקים מונעים את נזילת הדמעות מהעין, הן נשארות בתוכה ועוזרת לרקמות שנפגעו להבריא.
השתלת פקקים היא הליך הפיך ובמידה ועבר היובש בעיניים או החל תהליך של דמעת יתר, מוציאים את הפקקים. זהו טיפול שמביא לשיפור ניכר.